Voor kleuters

In 2000 verscheen mijn eerste kinderboek bij uitgeverij Querido. Tijgerverdwijnmedicijn heette het, en het gaat over Kareltje. Kareltje is een jaar of 5 en de verhalen zijn bedoeld voor kinderen van diezelfde leeftijd.
Het tweede boek over Kareltje heet Fietsen zonder zijwieltjes en verscheen in 2002, gevolgd door Grotemensentanden in 2004. Van Tijgerverdwijnmedicijn bestaat ook een luistercd: Aart Staartjes leest de verhalen voor.
Je kunt hier lezen wat andere mensen (grote en kleine) van Kareltje vinden.

In 2001 verscheen Ik wil een jurk. Het gaat over Evert, en Evert wil een jurk. Net zoals zijn zusje en zijn buurmeisje. Hij snapt niet waarom niemand hem er een wil geven. Theatergroep het Blauwe huis maakte er een prachtige peutervoorstelling van, die van het najaar 2006 tot juni 2008 in het theater te zien was.
‘Het is een simpel, maar wonderlijk verhaal dat Pauline Michgelsen aanhaalt in ‘Ik wil een jurk’. Op kostelijke wijze vertelt ze over het probleem van Evert. Illustrator Nils Smit maakte daarbij geinige tekeningen. Het effect is meesterlijk: op komische wijze vraagtekens zetten bij het hoe en waarom van dingen die wij als ‘normaal’ ervaren,’ schreef Martin Hermens (de Regionale Krant) op 28 april 2001.

De schoenen van Sinterklaas¬†verscheen eerst onder de titel De schoenen van Said als Leesleeuw bij Zwijsen, in 2006. In 2007 kwam het als ‘gewoon’ boek uit, met een harde kaft. De vrolijke tekeningen zijn van Barbara de Wolf.
Said komt uit een land met hoge bergen. Nu woont hij in Nederland. Nog niet zo lang, pas een paar maanden. Hij heeft al een heleboel geleerd. Maar wie Sinterklaas is, dat weet hij niet. En wat Sinterklaas met zijn schoenen wil, snapt hij al helemaal niet! Misschien kan Sinterklaas het zelf uitleggen…
Het boek is ook verfilmd! Ok√©, de film duurt maar een paar minuten, maar toch…
Het is ook opgenomen in Het heerlijkste Sinterklaas voorleesboek, een boek vol, nou ja, je snapt het wel (Querido 2009 en 2011).

In zijn supermanpak met zijn supermancape, zijn supermanhemd, zijn supermansokken en zijn supermanonderbroek durft Jan alles. Maar hoe moet dat nou met zijn zwemles? Jan mag zijn supermanpak niet aanhouden, en hij heeft geen supermanzwembroek… Superman Jan verscheen in oktober 2013 bij uitgeverij Zwijsen (ISBN 978-90-487-1476-6).