Over mezelf en kinderboeken


Ik ben geboren in 1961, in een huis in een bos bij Breda. Daar woonde ik tot ik bijna 8 jaar was. Ik heb er een hoop geleerd. Fietsen, zwemmen in de vijver in het bos, boompje klimmen en boompje verwisselen, speurtochten lopen, van de schommel springen als hij op zijn hoogste punt is, tasje trekken en lezen.

We verhuisden naar een huis in de stad. Het was een spannend huis, met rare kamertjes, een donkere kelder en een grote zolder. Ook de tuin had allerlei vreemde hoeken en gaten. Het huis lag vlak bij een druk kruispunt. Wat ik het mooiste vond was dat we achter een benzinestation woonden. Mijn ouders vonden dat misschien niet zo leuk, want twee jaar later verhuisden we naar een huis dat dichter bij een bos lag. Het was een nieuw huis in een nieuwe buurt met veel kinderen. We speelden graag op de veldjes die nog braak lagen en nog liever op de bouwterreinen. Dat mocht natuurlijk niet, wat het nog spannender maakte. Later las ik dat we scharrelkinderen waren.

Als ik niet buiten speelde, dan las ik. Vooral spannende boeken. Mijn lievelingsboek was De brief voor de koning van Tonke Dragt. Soms wilde ik schrijfster worden, maar ook bioloog, molenaar, boer, schipper, fotograaf of ontdekkingsreiziger. Iets met een vreemde taal leek me ook leuk. Eerst dacht ik aan Zweeds, omdat ik van trollen hou en van Astrid Lindgren. Uiteindelijk ben ik Russisch gaan studeren. Ik zag van die uitgestrekte sneeuwlandschappen voor me, ik denk door het boek Boris van Jaap ter Haar. Dat vond ik ook erg mooi. Het studeren vond ik niet zo leuk, maar toen ik eenmaal een keer in Rusland geweest was, veranderde dat. Ik voelde me er een soort ontdekkingsreiziger, omdat het zo’n groot land is waar veel mensen weinig van weten. Ik ben gaan vertalen en tolken en over Rusland gaan schrijven.

Toen ik kinderen kreeg (ik heb er twee), ben ik ook voor kinderen gaan schrijven. Verhalen schrijven is ook een soort ontdekkingsreis, want je weet van te voren nooit precies hoe het verhaal gaat lopen. Alleen blijf je meestal achter je computer zitten.
Ik heb een hele tijd in Frankrijk gewoond. Tegenwoordig reis ik veel op en neer tussen Toulouse (in Frankrijk) enĀ Nederland, en soms weer naar andere landen. In Frankrijk geniet ik van de zon, de bergen en alle andere dingen die fijn zijn in Frankrijk. Maar omdat ik schrijf in het Nederlands is het ook heel fijn om in Nederland te zijn, al zijn er geen bergen en is er wat minder zon.

Ik las dus graag. Ik schreef ook, maar iets afmaken lukte nooit. Behalve dit ene gedicht. Ik schreef het toen ik 13 jaar was en won er een prijs mee: ze maakten er een boekenlegger van. Mijn eerste publicatie! Om meer te weten over mijn andere boeken moet je weer even naar boven: onder “over mezelf en kinderboeken” kun je doorklikken naar boeken over Frankrijk, vertalingen, kleuterboeken enzovoort