Leesleeuw

Ik schrijf af en toe een leesleeuw voor uitgeverij Zwijsen. Dat zijn boeken die je via school kunt bestellen. Sommige kinderen zeggen dat ze de kriebels krijgen van die boeken. Misschien wel omdat ze het gevoel hebben dat ze die boeken “moeten” lezen, en als het moet kan het vast niet leuk zijn. Jammer hoor. Ik en de andere zwijsenschrijvers doen erg ons best doen de verhalen mooi, grappig, leuk en spannend te maken. Misschien toch eens proberen?

 

In Russische Raadsels (april 2011, groep 7/8) moet Ljoebov erg tegen haar zin een jaar met haar moeder in Moskou gaan wonen. Niet alleen het alfabet is er raadselachtig… De illustraties zijn van Charles Michels die zelf ook een tijd in Moskou woonde. Zijn tekeningen kloppen als een bus! (en dat weet ik omdat ik zelf ook in Moskou gewoond heb). Om meer over Rusland te vertellen maakte ik een weblog over Ljoebovs Russische leven.

 

 

 

De logische levens van Johannes Flegman en Elizabeta Boterbloem verscheen in mei 2009. Het is een Estafetteboek, voor het hoogste leesniveau, en de zinnen moesten lekker lang en niet al te gemakkelijk zijn. Het is – al zeg ik het zelf – vooral een erg grappig verhaal over een jongen en een meisje die tot de ontdekking komen dat ze allebei op de verkeerde plaats opgroeien. En daarvoor vinden ze een heel logische oplossing.Het werd geïllustreerd door Jort van der Jagt.

In Dat kan ik ook! vindt Michiel het helemaal niet leuk dat zijn grote broer alles al kan wat Michiel nog niet kan. En het lukt die broer ook altijd verschrikkelijk goed. Michiel wil het nog beter doen. Het verhaal van Michiel is een leesleeuw voor groep 4 en verscheen in november 2008, en september 2011. De plaatjes zijn van Barbara de Wolf.

Het bramenparadijsverscheen in juni 2008. Het gaat over scharrelkinderen, Tsjetsjenië, een hond die Braam heet en over Reintje en Sam die niks van elkaar willen weten. Maar ze hebben elkaar nodig in het pikkerige bramenparadijs tussen hun huizen. Gertie Jaquet illustreerde het.

 

In juni 2012 verscheen Het laatste huis. Dat is een wedstrijdboek: ik verzon de titel, en Judith Slagter uit Zwolle had het beste verhaalidee, dat ik weer – met haar hulp – uitwerkte tot een boek. Het is voor lezers in groep 7/8; de illustraties zijn van Jort van der Jagt.

In juni 2013 verscheen Mijn berenleven, het verhaal van een van de laatste beren in de Franse Pyreneeën, en van zijn verre en minder verre familie. Zo belandde er een ver familielid van hem bij het circus in Amerika… Het is voor groep 6. Martijn van der Linden tekende de beer; hij is een geweldige berentekenaar.

En in oktober 2013 kwam Superman Jan uit, voor kinderen uit groep 1/2.