Boeken over Frankrijk

Ik heb een hele tijd in Frankrijk gewoond, dus het is niet zo vreemd dat sommige van mijn boeken over Frankrijk gaan.
Het begon met Frankrijk. Ik bedoel met het boek dat Frankrijk heet. Het verscheen bij Querido in 2002 en geeft antwoord op allerlei vragen, zoals:
Waar hebben ze straatnaambordjes onder de grond?
Hoe zeg je in het Frans dat je een ijsje wilt?
Welke Franse eend is zo sterk als twee paarden?Hoeveel stokbroden eet een Fransman?

Wat zijn plataanpiraten?
Als je geen zin hebt om te lezen: er is ook een luister-cd, waar Loes Luca een aantal verhalen uit Frankrijk voorleest. Het boek is leuk en leerzaam voor kinderen én ouders, schreven ze in de krant. Als je wilt weten wat ze verder zoal schreven, kun je hier klikken.

Op reis naar… Frankrijk (Zwijsen, 2012)
Tien jaar later, in 2012, schreef ik een nieuw boek over Frankrijk: Op reis naar Frankrijk met Nicolas. Dat is deels een ‘weetboek’, met allerlei informatie over het land, maar er staat ook een verzonnen verhaal in: het verhaal over de rugbyspelende Nicolas. Of beter gezegd: over de niet-rugbyspelende Nicolas.

De illustraties zijn van Charles Michels, een halve Fransman die het land – en nog veel meer – heel goed kan tekenen.

Het Torengeheim (Querido 2005) en Slangeneiland (Querido 2006)
Daartussenin heb ik twee spannende boeken over Frankrijk geschreven, verzonnen boeken, al staan er wel dingen in die ikzelf of mijn kinderen hebben meegemaakt. Het gaat namelijk over een jongen, Jonas, die naar Frankrijk verhuist. Zijn ouders gaan er werken op een kasteeltje. En ja, dat deden de ouders van mijn kinderen ook…
In Het Torengeheim krijgt Jonas met onverwachte dingen te maken in zijn nieuwe land: een onecht kasteel, gevaarlijke vogels, een bekakte kasteelvrouwe, een geheimzinnig schilderij, een verdachte jager en een vreemde toren. Met die toren is iets aan de hand. Dat merkt Jonas al snel. Als zijn vriendinnetje Josje uit Nederland komt logeren gaan ze er samen op af.
Torengeheim gaat er natuurlijk ook over, hoe het is om in een ander land terecht te komen, waar je niemand verstaat en niemand kent.

In Slangeneiland, het vervolg op Het torengeheim, heeft Jonas de hele zomervakantie lang zijn vriendinnetje Josje op bezoek. Op haar kasteel heeft ‘madame’ ook een logee: haar nichtje Anne-Sophie. Een wonderkind dat de hele dag muziek maakt. “Een heel begaafd meisje”, volgens madame, dat helemaal geen zin heeft met zulke onbeschaafde kinderen als Jonas en Josje te spelen. Maar waarom stuurt Anne-Sophie dan briefjes in geheimschrift? En waarom roept ze SOS? Probeert ze aan haar tante te ontsnappen?