In 1988 ben ik afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam in de Russische taal- en letterkunde. Sindsdien ben ik actief als tolk/vertaalster Russisch en heb ik - als bestuurslid van Stichting CIRC Atelier - verschillende tentoonstellingen van Russische kunst mede georganiseerd. Stichting CIRC Atelier beheert een collectie hedendaagse Russische kunst en een bescheiden archief en bestaat nog altijd als stichting, zij het zonder atelier   
 
In 1986 ging ik een jaar naar Moskou om onderzoek te doen voor mijn scriptie - die ging over Vladimir Majakovski - maar eigenlijk vooral om het land en de mensen intensief te bestuderen. Vanuit Rusland schreef ik mijn eerste stukjes over Rusland. Ze verschenen in het Dagblad van Noord-Limburg, onder pseudoniem want ik wist niet zeker of dat zomaar mocht: schrijven over Rusland terwijl je er studeert. Na terugkeer volgde een artikel voor de Tijd (ook die bestaat niet meer), met veel foto's over het snel veranderende Rusland: de perestrojka was begonnen en er gebeurde van alles op  cultureel gebied: vernieuwende concerten, modeshows, theatervoorstellingen, tentoonstellingen... het was een spannende tijd.
 
Ik ben over Rusland, en vooral over de kunst en cultuur, blijven schrijven, voor o.a. (kunst-)historische tijdschriften, catalogi, de Volkskrant en Prospekt, tijdschrift over Rusland en de landen van het GOS. Ik schreef een reisgids voor de ANWB over Rusland, Wit-Rusland en Oekra´ne in 1994, die tot mijn verbazing en vreugd nog steeds wel eens uitgeleend wordt bij bibliotheken, en dat na 20 jaar.
Voor galerie Douwes Fine Art in Amsterdam beschrijf ik hun schilderijen uit de voormalige Sovjet-Unie en schrijf ik biografieŰn over de makers. Verder probeer ik te blijven volgen wat er allemaal gebeurt op het gebied van de kunsten in Rusland, en valt er ook over het verleden altijd weer bij te leren en lezen.
In 2013 wilde ik alles wat ik meende te weten over Rusland en de Russische kunst samenbrengen in één boek. Eerlijk gezegd wilde ik dat in 1993 al, maar het heeft even geduurd voor ik het plan in daden omzette. Het is gelukt: Portret van Rusland is af.  
 
In 2000 verscheen mijn eerste kinderboek, en dat ging niet over Rusland. Het ging over Kareltje, die een beetje op mijn zoon lijkt, en een beetje op mijn dochter. Inmiddels heb ik meer dan 15 kinderboeken geschreven, voor uitgeverij Querido en voor uitgeverij Zwijsen. Ook vertaal ik kinderboeken, gek genoeg nog niet uit het Russisch, maar wel uit het Frans en Engels. Meer informatie daarover vindt u onder over mezelf & kinderboeken. Verder vertaal ik ook niet-literaire teksten uit het Engels, Frans en Russisch, geef ik les in diezelfde talen, corrigeer ik teksten en mag ik af en toe op pad als verkiezingswaarnemer naar verre oorden.      
 
Ik heb ruim 10 jaar in Frankrijk gewoond, voornamelijk in de Gers in het zuidwesten. Inmiddels verdeel ik mijn tijd tussen Toulouse en Amsterdam. Over mijn Franse leven heb ik - met enige onregelmatigheid - een blog bijgehouden.