Nieuws


Gebroeders Fodor - dinsdag 3 november 2015

Onlangs hoorde ik met een half oor op radio 4 iets over een 18e eeuwse componist uit Venlo. Dat kan niet, dacht ik. Ik heb 10 jaar in Venlo gewoond en nooit iets gehoord over een lokaal componist, tenzij het om carnavalshits gaat. 
 
Het kon wel. 
Carolus Antonius - roepnaam Antoine - Fodor: Venlo 1768 - Amsterdam 1846, 3 symfonieŽn, een verloren opera, liederen, kamermuziek en een aantal pianoconcerten.  En er is nog meer: een van de andere negen Fodor kinderen, Carolus Emanuel, werd klavecinist in Parijs en de oudste, Josephus Andreas (1751 - 1828), violist. Ze delen samen een straat in Venlo, de Gebroeders Fodorstraat. Niet een heel bijzondere straat.
 
Afbeelding invoegen 
 
 
Antoine's zoon Carel Joseph ( 1801 - 1861) werd een rijk koopman en kunstverzamelaar. Hij liet zijn collectie en enkele woningen aan de stad Amsterdam na, om daarmee het Museum Fodor te stichten lees ik op de site van het gemeente archief Venlo. Nou ja! Dat wist ik allemaal niet!
 
Afbeelding invoegen
 
Nog leuker, voor mij althans, is dat die oudste, Joseph, na lange tijd in Parijs gewoond te hebben, in 1792 naar Sint Petersburg vertrok, waar hij de rest van zijn leven leefde.  Ook hij componeerde (kijk hier maar). Als hij van 1792 tot zijn dood in 1828 in Petersburg heeft gewoond, dan heeft hij vast gespeeld voor Catherina de Grote. Misschien heeft Elisabeth Vigée Lebrun wel naar hem geluisterd. En misschien heeft Joseph wel geluisterd naar een opera waar Praskovja in zong.
 
En zo leiden ongebruikelijke wegen uiteindelijk weer naar enkele van mijn helden uit Portret van Rusland.  

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >